tisdag 23 augusti 2011

Maskinerna anländer till Loo

Så var dagen här då maskinerna skulle komma. Vi väntade förväntansfulla och väl förberedda i det soliga vädret. Här fanns både hjullastare som vår hyresvärd ställde upp med och många frivilliga armar och händer både hos oss medlemmar och de äkta hälfter vi dragit med oss hit denna dag. Det var också angeläget att få kontakt med speditören som körde varorna hit så att han hittade fram. Det kan vara svårt på landet med dålig mobiltäckning, men flyttar man sig några meter hit eller dit kan det fungera bättre. 

Glad och förväntansfull
Det gäller att få täckning
Vi håller utkik
 


Vår hyresvärd sitter beredd i hjullastaren

Så kommer äntligen bilen med vår container från Minimill Ldt i Canada - och nu börjar jobbet med att dels få upp den plomberade contaninern och dels att lasta ur alla spinnerimaskiner och övriga tillbehör och delar.
Tänk...en hel container packad med spinneridelar...

Containern lyfts av lastbilen
Efter en del krångel kan vi öppna den plomberade containern 














































Det var verkligen spännande att titta in i containern och se alla olika spinnerdelar som skeppats över Atlanten till oss i lilla Loo. Varje del måste lossas från sin förankring och försiktigt lyftas med pallyft och sedan via hjullastaren flyttas in genom porten till spinnerlokalen. Hela tiden med händer som stöttade och hjälpte till att ge säkerhet och stadighet. Väl inne i lokalen ny förflyttning med pallyft så att alla delar fick plats. Den ena maskinen efter den andra flyttades in i lokalen - men det ska erkännas att vi inte på en gång kunde urskilja vilken funktion den ena eller andra maskinen hade.


En del fick bäras med handkraft

Hela containern full med maskiner och olika tillbehör
Ett precisionsarbete
 











Stöttande händer behövs

Det gäller att få stabilitet...

Pallyftsteknik...

Den största och tyngsta maskinen stod längst in i containern

Vad kan detta vara för maskin..?  



Efter att vi lastat in maskinerna i lokalen ska alla delar placeras på rätt ställe. Arbetet med detta får fortsätta under veckan. Nu är vi ändå ganska nöjda med att ha fått hit alla delar och fått in dem oskadda och hela i vår spinnerilokal. 

lördag 20 augusti 2011

I väntan på bilder från maskinleveransen lite mer får



Vi förbereder vår ull. Sorterar, rensar och tvättar. I vår spinnerigrupp finns olika fårraser. Pälsfår, finull, lester och värmländska skogsfår. Alla med sin egna specifika ull som vi ska lära oss att hantera i spinnmaskninerna.

onsdag 17 augusti 2011

Nästa vecka kommer maskinerna

Ännu har vi inga bilder på maskiner eller produkter - bara på får.
Vi kommer att få några hektiska dagar då allt ska lastas in och placeras i vår spinnerilokal i Loo. Det kommer också att krävas en del hantverkare och montörer för att få ordning på allt. Vår tanke är att börja jobba med vår egen ull först, för att få fram de garnkvaliteer vi sedan kommer att erbjuda vid vår lönspinning. Snart kommer vi att börja ta emot intresseanmälningar från er som vill få er ull spunnen hos oss. Håll utkik på hemsidan. Tyvärr kommer vi inte hinna med någon ullsorteringskurs i höst. Den får komma senare. Nu får du i stället läsa bakom fliken ullkunskap på hemsidan om hur vi vill att du hanterar, sorterar och förvarar din ull i väntan på att lämna den till oss. Gå in på hemsidan som kommer att uppdateras denna vecka - se adressen nedan och klicka på flikarna ullkunskap och bli kund för att få mer information och om hur du gör din intresseanmälan.  http://www.ullivast.se

tisdag 9 augusti 2011

Studiebesök på Toarp

För att få mer kunskap inför ullsorteringen i vårt spinneri har vi varit och tittat på Toarps säteri och fått se hur ullen de får in ser ut. Mycket praktisk erfarenhet finns på Toarp och vi fick ta del av deras erfarenheter på ett mycket förtjänstfullt sätt.



Inte trodde vi det kunde se ut så här när man öppnar en säck man fått sig tillskickad!